Werken met kleuren
"Geef er je eigen draai aan!"
Een goeie manier om je eigen creatie een eigen draai te geven, is door wat kleuren toe te voegen. Kleur geeft ons de gelegenheid om onze eigen individualiteit en flair te creëren. Door kleuren te gebruiken kun je je werk ook laten opvallen of juist laten opgaan in je omgeving. Kleuren kunnen veel vertellen over een kunstwerk.
Kleuren kunnen ook worden gebruikt om een ​​bepaalde stemming op te roepen of emoties uit te drukken. Stemming betekent het gevoel dat we krijgen als we naar kunstwerk kijken. We kunnen een bepaalde sfeer creëren door warme of koele kleuren te gebruiken die ons herinneren aan emoties die we in onze kunstwerken willen weerspiegelen. (Felle kleuren kunnen je bijvoorbeeld een gelukkig gevoel geven, terwijl donkere kleuren je verdrietig of somber gevoel kunnen geven). Onderzoek toont zelfs aan dat kleur een belangrijke rol kan spelen in ons algehele welzijn. De kleuren waarmee we ons omringen hebben een directe invloed op hoe we ons voelen.
Het is niet altijd nodig om kleuren toe te voegen, het is een keuze. Je kunt ervoor kiezen om één kleur te gebruiken voor een duidelijk/strak contrast of meerdere kleuren te gebruiken om een ​​speelser contrast of om meer definitie te creëren.
Ook al zijn er geen regels als het gaat om creativiteit... er zijn wel enkele basistechnieken waarmee je rekening kunt houden bij het gebruik van kleuren. Ik zal je een paar tips geven.
De juiste kleur kiezen...
Er zijn veel verschillende kleuren en tinten om uit te kiezen. Het vinden van de juiste kleurencombinatie (voor jou) kan moeilijk zijn. Sommige kleuren combineren beter dan andere.
Welke kleuren vind jij mooi? Hoe zou jij kleuren willen gebruiken? Welke stemming of welk gevoel wil je creëren? Welke kleuren passen wel of juist niet bij elkaar? Waar ga je je kunstwerk ophangen / neer zetten ??? Allemaal dingen die je in gedachten kunt houden bij het kiezen van de juiste kleuren combinatie.
Gebruik kleuren om uw werk te benadrukken of naar voren te brengen. Je kunt bijvoorbeeld complementaire (ook wel aanvullende of contrasterende) kleuren gebruiken als je iets wilt laten opvallen. Gebruik idealiter een kleur als achtergrond en de andere als accenten. Je kunt ook verschillende tinten gebruiken (een lichte tint in contrast met een donkere tint). Complementaire kleuren hebben een sterke visuele impact wanneer ze naast elkaar worden geplaatst. Gebruik lichte (pastel) kleuren voor een rustiger effect of gebruik opvallende (heldere) kleuren voor een meer opvallend (dramatisch) effect.
Tip: Maak gebruik van een kleurenwiel (in kleurentheorie worden kleuren georganiseerd op een kleurenwiel) om te zien welke kleuren het beste kunnen worden gecombineerd. Het kan je begeleiden bij het maken van de juiste kleurkeuzes.
Kleur toevoegen...
Je kunt kleur op je werk aanbrengen met verschillende materialen zoals verf, gekleurd papier, foam, gekleurde stokjes, glitter enz.
Of voeg gekleurde accessoires toe zoals touw, kralen of veren enz. (of combineren).
Ik zal enkele voorbeelden geven ter inspiratie. Je bent vrij om je eigen creativiteit te uiten en de kleuren te kiezen die je zelf mooi vind.
(Ik heb een aantal kleuren gekozen die ik leuk vond voor dit ontwerp, maar er zijn natuurlijk veel meer opties.)

Geef de lijnen kleur en/of de achtergrond
Tip: Gebruik lichte en donkere kleurcontrasten om je werk te laten uitspringen of bepaalde kenmerken te accentueren.

Kleur hele gebieden in (en/of de lijnen)
Tip: Geef bv kleur aan vacht, ogen, kleding enz om je werk meer definitie te geven en/of om specifieke kenmerken te benadrukken..

Of maak een kleurrijk (speels) ontwerp met veel verschillende kleuren
Tip: Gebruik lichte (pastel) kleuren voor een rustiger effect of gebruik opvallende (heldere) kleuren voor een meer dramatisch effect.
Leuk weetje: Kleur is perceptie. Onze ogen zien iets (de lucht bijvoorbeeld), en gegevens die van onze ogen naar onze hersenen worden gestuurd, vertellen ons dat het een bepaalde kleur (blauw) is. Objecten reflecteren licht in verschillende combinaties van golflengten. Onze hersenen pikken die golflengtecombinaties op en vertalen ze naar het fenomeen dat we kleur noemen. Dus als je je afvraagt ​​of iedereen dezelfde kleur ziet? Het korte antwoord op deze vraag is dat ieders ogen dezelfde kleuren zien, maar we weten niet of hun hersenen dat op dezelfde manier interpreteren.